Achtergrond
Mijn bevlogenheid m.b.t. excellent onderwijs voor alle kinderen komt voort uit meer dan 10 jaar werkervaring in Afrika (Oost-Afrika en Zuid Afrika) waar ik de impact van het ontbreken van goed onderwijs dagelijks zag. Mijn eerste opleiding, aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, speelt zijdelings nog steeds een rol omdat ik uitdagingen zie als een ontwerpproces en daarmee altijd oplosbaar. Zo verbind ik mijn beide opleidingen en laat me niet (snel) belemmeren door dilemma’s die zich op korte termijn voordoen maar blijf kijken naar het grote plaatje en de impact die onderwijs kan hebben op het leven van jonge mensen en daarmee op de maatschappij.
In Zuid–Afrika (2011) maakte ik via de school van onze kinderen kennis (en werkte er) met het International Baccalaureate en zag daar de mogelijkheden en kansen voor Nationaal (door de overheid betaald) onderwijs en vooral voor onderwijskansengelijkheid.
Terug uit het Afrikaanse continent schreef ik vijf jaar lang zomerschoolprogramma’s voor
Samen10plus (een samenwerkingsverband van De Haagse scholen). Deze programma’s wekten de interesse op bij het bestuur van de organisatie voor het International Baccalaureate. (IBo.org)
Daardoor kon ik het International Baccalaureate (IB) in Nederlands nationale scholen introduceren. Het werd een uniek project beginnend op scholen in heel kwetsbare wijken zoals de Haagse Schilderswijk en Transvaal en begon met een kleine school in de Schilderswijk, inmiddels bekend als de eerste Nederlandstalige geautoriseerde IB–World School; Startpunt International.
Als initiator en vormgever was het mijn visie om dit project juist als eerste uit te rollen op scholen in kansarme wijken van Den Haag. Het veeleisende IB–programma met veel aandacht voor internationaal burgerschap blijkt bij uitstek geschikt om kansenongelijkheid te overbruggen. Tegelijk vormt het een inspiratie voor andere scholen om internationaal onderwijs breder toegankelijk te maken voor zowel (nieuwe) internationale kinderen als ook ter internationalisering en innovatie voor de nationale groep kinderen in onze stad.
Op dit moment ben ik de PYP–coördinator van obs De Springbok een school met een grote groep Europese migranten in Transvaal. Een zeer complexe maar heel interessante (en leuke) uitdaging. Ook ben ik de mede–initiator van een team van professionals uit het hele land die zich richt op uitbreiding van het internationaal onderwijs in een Nederlandse nationale setting resulterend in het netwerk “Bridge the –edu– gap”. Juist omdat ik werk met leerkrachten, directeuren, besturen en gemeentes maar ook overkoepelende organisaties zoals bijvoorbeeld de Gelijke Kansen Alliantie, de PO–en VO–Raad ken ik het gehele speelveld van (internationaal) onderwijs goed en krijg ik iedereen in beweging.
Expertise
Contactgegevens
+31 6 46 380 340
lisette.rinkedewit@gmail.com